Enerjisa Enerji arıza, bakım ve onarım çalışmalarındaki kritik iş kazalarının önüne geçmek için geliştirdiği ve dünyada bir ilk olan Görüntülü Teyit Sistemiyle iş kazası sayısını yüzde 40 azalttı.
Görüntülü Teyit Sistemi, Sabancı Holding tarafından düzenlenen ve Enerjisa Enerji'nin 2 farklı kategoride ödüle layık görüldüğü, 11. Altın Yaka Ödül Töreni'nde Dijitalleşme kategorisinde 1'inciliği elde etti.
Sabancı Holding ve E.ON'un çoğunluk hisselerine sahip olduğu Türkiye'nin lider elektrik dağıtım ve perakende satış şirketi olan Enerjisa Enerji, elektrik dağıtımında arıza, bakım ve onarım çalışmaları gibi operasyonların daha güvenli gerçekleştirilmesi amacıyla geliştirdiği Görüntülü Teyit Sistemiyle, sahada yaşanan kritik kaza sayısını 2019 yılında bir önceki yıla oranla yüzde 40 azaltmayı başardı.
Dünyada ilk kez Enerjisa dağıtım şirketleri Başkent EDAŞ, AYEDAŞ ve Toroslar EDAŞ tarafından sahada aktif şekilde kullanılan sistem, her yıl Sabancı Topluluğu'ndaki şirket ve çalışanlarının başarılarını ödüllendirmek ve iyi uygulamaların karşılıklı paylaşılmasını teşvik etmek amacıyla bu yıl 11'incisi düzenlenen Sabancı Altın Yaka Ödül Töreni'nde Dijitalleşme Kategorisinde 1'inciliği elde etti.
Enerjisa'nın 2 farklı kategoride ödüle layık görüldüğü törende şirketin diğer ödülünü ise inovasyon kategorisinde yarışan "Dokunma Bana" isimli proje aldı.
Görüntülü Teyit Sistemiyle İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) için, her gün ortalama 1.500 adet alçak ve yüksek gerilim iş emirlerindeki de enerji verme/kesme, dokunmadan önce enerji kontrolü sağlama ve yüksekte çalışma gibi kritik işlemlerin kontrolü gerçek zamanlı bir şekilde gerçekleştiriliyor.
Toplamda 4 bin 500 kullanıcıya sahip sistem, mevcutta sesli iletişim aracı olarak kullanılan bas-konuş cihazları üzerinden, gerçek zamanlı olarak operasyon merkezlerine bağlanılıp, kritik işlem görüntülerinin izlenmesi ve kaydedilmesini sağlıyor. Aynı zamanda, aktarılan videolar sistematik bir şekilde takip edilebiliyor.
Görüntülü teyit verme ve kayıt süreci için tüm saha operatörleri akıllı bas-konuş görüntülü iletişim cihazlarıyla, operasyon merkezleri ise sistem için gerekli bilgisayar ve monitörlerle donatıldı.
Sahadaki ve operasyon merkezlerindeki internet hızları sürecin daha sağlıklı işletilmesi için artırıldı. Sürecin doğru uygulanması için talimat ve prosedürler hazırlanarak yayınlandı. Eğitimler verilip, yazılım ve uygulamalar geliştirilerek tüm bölgelerde yaygınlaştırıldı.
Görüntülü teyit verme ve kayıt süreçleri hâlihazırda Enerjisa Dağıtım Şirketleri AYEDAŞ, Başkent EDAŞ ve Toroslar EDAŞ'ta operasyon merkezlerinden takip ediliyor. 2019 yılı itibariyle toplamda yaklaşık 750.000 video kaydı alınarak denetimler gerçekleştirildi.
Görüntülü teyit sistemi ile İş Sağlığı ve Güvenliği kurallarının sahada doğru ve tam olarak uygulandığını gerçek zamanlı olarak izleyip kayıt altına alıyoruz. Değerlendirmeler teyit verilmesi gereken işlemler için gerçek zamanlı; video kaydı ile ilerlenmesi gereken işlemler için işlem sonrasında yapılabiliyor. Sahadaki arıza, onarım, bakım ve diğer tüm faaliyetler standardize edilip, bölgeler arası farklılıklar ortadan kaldırılıyor ve bölgelerdeki doğru davranış ve uygulamalar yaygınlaştırılıyor.
Türkiye'de 10 binden fazla çalışanıyla, 3 ayrı bölgedeki 21 milyondan fazla müşterinin elektrik dağıtım ve perakende satışından sorumlu olan Enerjisa Enerji, Ar-Ge projeleriyle İstanbul Anadolu Yakası, Ankara, Bartın, Çankırı, Karabük, Kastamonu, Kırıkkale, Zonguldak, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Mersin, Kilis ve Hatay'da verdiği hizmetleri her geçen gün geliştirmeye ve sektörüne örnek olmaya devam ediyor.